Miercuri, 16 august, încep probele scrise de la examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă. Corectarea lucrărilor se schimbă radical, pentru a elimina frauda. Lucrările scrise ale candidaților vor fi scanate în sala de examen, încărcate pe o platformă securizată și distribuite aleator profesorilor corectori logați în program din centrele zonale de evaluare. Evaluarea se va realiza în format digital, cu prezența fizică a profesorilor evaluatori la centrul zonal de evaluare.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, precizează că îşi doreşte digitalizarea evaluării pentru toate examenele naţionale, fie că vorbim despre bacalaureat, evaluare naţională, concurs de ocupare a posturilor sau definitivat, fiind vorba despre un progres nu doar necesar, pentru că simplifică tot ceea ce înseamnă logistică a organizării acestor examene, ci şi firesc, în contextul evoluţiei tehnologice.
„Un pas uriaș, de care sistemul de învățământ are mare nevoie. Nu vom mai transporta lucrări dintr-un județ în altul pentru evaluare, se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație, în vederea afișării. Sunt doar câteva dintre beneficiile evaluării digitalizate. Adaug faptul că lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click”, a scris Ligia Deca, ministrul Educației pe Facebook.
Probele scrise se vor desfășura în 137 de centre de examen, după următorul calendar:
- 16 august: Limba și literatura română – proba E.a)
- 17 august: Proba obligatorie a profilului -proba E.c)
- 18 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)
- 21 august: Limba și literatura maternă – proba E.b).
„Afișarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), va avea loc în data de 25 august (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard/letric, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere”, precizează Ministerul Educației.
Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (26 – 28 august), vor fi comunicate în data de 29 august. Probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Lucrările scrise pot fi elaborate într-un interval de lucru de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.
Sursă foto: F1Digitals via pixabay.com