Nu mai puțin de 266 de trenuri au rămas în stații în această dimineață, timp de două ore, în semn de protest față de eșuarea negocierilor privind încheierea contractului colectiv de muncă.
„Motivul principal al grevei de astăzi este faptul că nu s-a încheiat contractul colectiv de muncă, ocazie cu care toată lumea a sperat că vom aplica în mod uniform legea privind statutul personalului feroviar, ceea ce nu s-a întâmplat. Managementul Companiei Naţionale de Infrastructură a invocat lipsa bugetului de venituri şi cheltuieli de şase luni, nu este neapărat o obligaţie legală, însă temerile domniilor lor s-au orientat ma degrabă spre lipsa resurselor în lipsa bugetului de venituri şi cheltuieli. Neaplicarea uniformă a acestei legi a dus la egalizarea salariilor pentru aproximativ 80% din personalul de execuţie. Concret, toată lumea are salariul de 4500 de lei brut, respectiv 2650 de lei net”, a declarat Viorel Istrate, secretarul general al Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial Vagoane.
Sindicaliștii au precizat că 17.000 de angajați CFR Infrastructură susțin greva de avertisment, dar și că în urma acțiunii de protest au fost înregistrate întârzieri în medie de 100 de minute.
La nivelul Gării Constanța, pe perioada desfășurării grevei trei garnituri au rămas în gară, graficul afișat arătând o întârziere de 120 de minute pentru fiecare dintre acestea. Este vorba desptre trenul R 8383 Constanța-Mangalia, trenul IR 1580 Constanța-București Nord și trenul R 8206 Constnața-Fetești.
Greva ceferiștilor a surprins și un grup de tineri din județul Tulcea care se îndreptau către un festival de muzică la Sibiu. Pentru a-și umple timpul petrecut în gară, ei au pe peron au susținut un concert, spectatorii fiind toți călători care au fost afectați de acțiunea de protest a ceferiștilor.
Potrivit sindicaliștilor, scopul mișcării de protest a fost de a atrage atenția asupra unor probleme urgente din industria feroviară, care includ lipsa contractelor colective de muncă, remunerații inadecvate în raport cu responsabilitățile și calitatea muncii depuse de lucrătorii din domeniu, precum și subfinanțarea companiilor feroviare din administrarea directă a statului, sub incidența Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, spunea Blocul Național Sindical, care susține ferm greva de avertisment.